Return to site

Wat mannen kunnen doen 2

De vrijheid van mannen begint met de bevrijding van vrouwen

Ik kreeg een berg reacties op mijn vorige blogje over #MeToo. Heel veel mooie. Ook een paar minder mooie. En onvermijdelijk ook een aantal ronduit achterlijke. Ik zal aan die laatste hier geen aandacht besteden. Wel wil ik heel graag antwoorden op een heel dwingende vraag die steeds terugkwam in verschillende gedaantes: "Moeten mannen nu vrouwen gaan redden?" Gelukkig niet! Maar het is wel tijd voor grondige zelfreflectie, vrienden. Hoe dan?

I'm not your Guru

Ik pretendeer niet de wijsheid in pacht te hebben. Maar blijkbaar slaat bij sommige van mijn geslachtsgenoten de paniek toe na mijn oproep om niet langer gewoon "stille getuige" te zijn en dus mee te doen aan een systeem dat vrouwen (en ja, heel soms ook mannen) misbruikt en er nog mee weg komt ook. Er zijn mensen die denken dat we, want ik ben gelukkig niet de enige man die zich roert, een soort "vigilantes" of een mobiele wraakbrigade willen oprichten. Dat we onszelf willen opwerpen als heilige boontjes die opkomen voor "het zwakke geslacht". Dat is het allerminst!

De naakte waarheid is dat vrouwen in de wereld aan zo'n economische en sociale opgang bezig zijn dat het een kwestie van tijd is (laten we zeggen een paar decennia) voor zij de touwtjes in handen krijgen op vele plaatsen. Dat hebben ze gedaan op eigen kracht, meestal ondanks de tegenwerking van mannen in de geschiedenis. Dus ik maak mij hoegenaamd niet de illusie dat vrouwen mij of eender welke andere man "nodig" hebben om hun strijd te voeren. En wie mij niet gelooft moet er de werken van de Amerikaanse sociologe Hanah Rosin maar eens op nalezen (of haar TED-lezing bekijken).

Precies door die toenemende economische draagkracht van vrouwen, komen schandalen zoals die van Weinstein, Dominique Strauss-Kahn en andere Pol Van den Driessche's aan het licht. De realiteit is dat de toenemende onafhankelijkheid van vrouwen alle mannen ter wereld confronteert met de dogma's waarmee zij grootgebracht werden. En dàt is het werk dat mannen moeten doen: eerst en vooral in hun eigen hoofd, voor we de koene witte ridder gaan uithangen.

Echte mannen

De nieuwe man, de karikatuur van de quinoa-etende en strijkende huissloof, is zowat het ultieme schrikbeeld dat opduikt wanneer er over emancipatie gesproken wordt. De #MeToo-campagne toont aan dat er veel dwingender en belangrijker werk op de plank ligt. Met name in de opvoeding van toekomstige generaties. Ik ben behept met een bijna ondraaglijk optimisme wat betreft de menselijke natuur, dus ik ga er altijd van uit dat de volgende generaties -langzaam maar zeker- bijleren uit de fouten van de vorige. Maar daarvoor moeten de mannen van nu wel hun eigen dogma's durven confronteren en uiteindelijk aan de kant schuiven.

Arme Harvey Weinstein toch, wie heeft er jou zo'n pijn gedaan dat je het moet compenseren...

Dat heb ik ook allemaal zelf niet bedacht. Zoals gezegd: zo'n goeroe ben ik niet, ook al werk ik al 20 jaar heel bewust in het theater en in mijn boeken om het verhaal van vrouwen te vertellen. (check het eens op de rest van deze site :-) Er zijn een heleboel mannen die er al veel langer en veel actiever mee bezig zijn. Een prachtig voorbeeld is de wereldwijde "Man Up" beweging die jongens aanmoedigt om hun harnas van machogedrag af te werpen. Vooral omdat dit machogedrag vaak een masker is voor bange, gekwetste jongetjes. En laat dat nu net zijn wat ik vooral meen waar te nemen in de vele daders van seksueel ontoelaatbaar gedrag van de mannelijke soort: het zijn in sé bange, gekwetste jongetjes. Bij zo'n Harvey Weinstein denk ik altijd: arme jongen toch, wie heeft er jou zo'n pijn gedaan dat je dat moet compenseren met dit soort apengedrag?

Klare taal

Dat is volgens mij de taal die we moeten spreken tegen de daders. We moeten hen niet achterna zitten als een soort hysterische wraakbende. We moeten hen tonen dat het anders moet en kan. Dat onze tijd in de grotten al ver achter ons ligt. Ook daarin ben ik gelukkig geen pionier. De prachtige Tony Porter lanceerde in 2010 tijdens TEDWomen al zijn oproep met heel praktische voorbeelden van hoe je het kan aanpakken. En ik deel heel graag zijn inspirerende verhaal bij wijze van plan tot actie. Het begint met de man in de spiegel, vrienden...